marți, 17 iulie 2012

R.I.P. Jon Lord

    Ieri pe data de 16 iulie 2012,  o alta legenda a muzicii rock a decedat, Jon Lord, membrul faimoasei trupe de rock Deep Purple. Una dintre cele mai cunoscute melodii ale trupei  este Smoke on the water, fiind compusa de insusi Jon Lord. Acesta s-a nascut pe data de 9 iunie 1941 in Marea Britanie. A invatat de mic sa cante la pian  si orga  acest talent mostenind-ul de la  bunicul sau  de la care a primit si primul pian. In anii 60 si-a format prima trupa , The Bill Ashton Combo. In 1968 a intrat in trupa Roundabout, care urma sa faca istorie, mai tarziu schimbandu-si numele in Deep Purple. Din cauza unor neintelegeri ,  trupa s-a  despartit , Jon  a profitat de asta pentru a-si extinde proiectele pe cont propriu.
  Urmatoarea trupa din care a facut parte 6 ani a fost Whitesnake , dupa care s-a reintors la Deep Purple.Primul album al trupei  a fost Shades of Deep Purple,  dar albuml care  contine bine cunoscuta melodie ,Smoke on the water ,este Machine Head. Povestea din ''spatele'' versurilor este urmatoarea: trupa trebuia sa cante in deschidere pentru Frank Zappa si Mother of Invention in Montreux, Elvetia. Un ''destept''  care avea   un pistol de semnalizare  a tras un foc in iarba , aceasta aprinzandu-se , iar focul s-a extins spre cazino acesta luand foc in intregime  si distrugand echipamentul celor de la Mother of Invention.  Versurile  care povestesc intamplarea pe scurt sunt :
  Frank Zappa and the Mothers
  Were at the best place around
  But some stupid with a flare gun
  Burned the place to the ground
  Smoke on the water, fire in the sky
    Deep Purple  este considerata una dintre cele mai bune trupe , fiind si  una dintre trupele de baza ale  heavy metal-ului alaturi de Black Sabbath si Led Zeppelin. Au  o fost o inspiratie pentru trupele care urmau sa devina celebre : Metallica, Queen , Van Halen , Def Leppard  si multe altele.
   In anul 2002 Jon Lord a parasit trupa , plecarea sa fiind una destul grea. Acesta a inregistart  si un cantec dedicat formatiei numit De Profundis.  Acesta a fost casatorit cu Vickie Lord cu care a avut doua fiice si prima sa sotie ,Judith Feldman cu care a avut o singura fiica .  A fost diagnosticat cu cancer dar cauza care a dus la moartea acestuia a fost o embolie pulmonara , o boala care este cauzata de astuparea plamanilor cu sange , cauza care a dus la decesul acestuia.







2 comentarii: